Komunitetet jo serbe do të ankohen në PZAP për votat e Iniciativës Rome dhe Adrijana Hoxhiqit

Lajme

Për votat që dyshohet, se Lista Serbe, ka deleguar për Iniciativën Rome dhe Iniciativën e Adrijana Hoxhiqit, përfaqësuesit e komuniteteve jo serbe do të ankohen në Panelin Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa, Gjykatë Supreme e në Gjykatë Kushtetuese.

“Në secilin rast ne si komunitet egjiptian e kemi ekspertizën e mjaftueshme për të ankimuar Iniciativën Rome, një iniciativë e cila bazuar në rezultatin aktual që është në KQZ do t’i merr dy deputet, që në këtë rast ia merr një mandat edhe komunitetit egjiptian, sepse në kushte normale komuniteti egjiptian ka dalë komuniteti më i votuar prej komunitetit romë dhe ashkali. Në këtë rast rritja e tyre ia merr një mandat komunitetit egjiptian dhe ne si komunitet egjiptian do të ankimojmë Iniciativën Rome për shkak që e kemi ekspertizën e saktë për këtë. Çështjet e njëjta thuhet edhe nga boshnjakët, nga goranët, nga komunitet tjera. Normalisht që jemi duke i bashkërenduar veprimet tona dhe do të ankimohemi, do të thotë kemi koordinim edhe me Avokatin e Popullit fillimisht në PZAP, do të ankimohemi në të njëjtën kohë edhe në Gjykatën Kushtetuese dhe në Gjykatë Supreme. Unë mbesë shumë me shpresë që ky proces do të qartësohet qysh në nivelin e parë të ankesave tonë në PZAP për shkak se ata do të konstatojnë që votuesit nuk janë të atij komuniteti”, ka deklaruar Kryetari i Partisë Liberale Egjiptiane në Kosovë, Veton Berisha

Heshtjen e institucioneve të Kosovës ndaj pretendimeve se Lista Serbe ka deleguar vota për dy parti politike, Berisha e quan të pakuptimtë, derisa thotë se nëse këto vende të rezervuara për komunitetet jo serbe kontrollohen nga serbët dëmtohet edhe demokracia e Kosovës.

“Mandej nuk mbajmë përgjegjësi për rrezikshmërinë e këtij procesi, mandej cenohet demokracia, mandej e gjithë ky kontribut që është bërë në stabilitetin e komuniteteve ose që komunitetet me u ndje mirë në Kosovë e hedhë poshtë një kontribut të 20 viteve. Ia pamundëson më komuniteteve me u ndje komod në këtë vend, sepse në këtë vend do të duhej institucionet të na mbronin, derisa institucionet nuk veprojnë me fakte të ditura edhe nuk ndërmarrin veprime që ne me na ruajt të drejtën për t’u përfaqësuar në Kosovë normalisht që nuk na bënë me u ndje mirë dhe kemi me u ndje të pasigurt në Kosovë. Kjo ka me e dëmtua procese shumë të mëdha jo vetëm një mandat të komunitetit egjiptian, por do të hapë mundësi që do të ketë bllokada të jashtëzakonshme”, thotë ai.

Derisa, edhe Kryetari i Partisë Demokratike Progresive (PDS), Nenad Rashiq, thotë se do të bashkërendojë veprimet me përfaqësuesit e komuniteteve jo serbe për të kontestuar votat për dy iniciativat.

Rashiqi që në zgjedhje e kishte mbështetur Nismën Qytetare për Liri, Drejtësi dhe Mbijetesë të udhëhequr nga Milan Dabiq, thotë se ka prova të mjaftueshme që tregojnë se Lista Serbe ka deleguar vota për partitë e minoriteteve jo serbe.

“Ishte e qartë për të gjithë, dihet, unë kam prova, ne kemi votat e boshnjakëve, ose për boshnjakët ose për Iniciativën Rome në vendet ku nuk ka absolutisht asnjë rom ose boshnjak. Unë gjithashtu njoh njerëz që votuan dhe që lobuan. E di që edhe ata më kërkuan falje, me falni na urdhëruan. E gjitha është tashmë e qartë, nuk mendoj se ka nevojë të flitet për të”, thotë ai.

Ai thotë se do të ankohen në të gjitha institucionet e drejtësisë për të kontestuar ato vota që janë për Iniciativën Rome dhe Iniciativën e Adrijana Hoxhiqit në komunat ku nuk banojnë ato komunitete.

“Unë mendoj se kjo është mjaft realiste dhe mjaft e justifikuar, dhe ne gjithashtu ndoshta do të jemi një bashkë-prokuror në kuptimin që ka shumë të ngjarë të jemi me përfaqësuesit e partive boshnjake dhe rome që janë dëmtuar në këtë proces ose që besojnë se ata kanë qenë të dëmtuara në këtë proces. Ne do tu bashkohemi atyre në një proces të përbashkët gjyqësor kundër votave sepse unë e di që në vendin tim dhe këtu kishte shumë vota për Hodzicka (Adriana) dhe për Iniciativën Rome nëse do të jemi pjesë e atij grupi përfaqësuesish të dëmtuar që kanë e drejta absolute për tu ankuar, sepse të gjithë e dimë që ishte organizuar mizorisht dhe pa mëshirë”, ka theksuar Rashiq./meKryeministrin.info/

The post Komunitetet jo serbe do të ankohen në PZAP për votat e Iniciativës Rome dhe Adrijana Hoxhiqit appeared first on meKryeministrin.info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code