Kancelarja Merkel: Ballkani Perëndimor është fqinji i drejtpërdrejtë i BE-së

Lajme

E ardhmja e Ballkanit Perëndimor është në Evropën e bashkuar, ka theksuar Kancelarja Angela Merkel, para takimit të ardhshëm të Samitit të Procesit të Berlinit.

Në një mesazh me video të dielën, Merkel tha se ishte e lumtur, megjithëse do të jetë vetëm një takim virtual, i cili do ta lejonte atë të vazhdonte të punonte me krerët e shteteve dhe qeverive të Ballkanit Perëndimor, i cili filloi në 2014 si pjesë e Procesi i Berlinit me iniciativë të Gjermanisë.

Ajo tha se shumë janë bërë shumë arritje që nga vendosja e Procesit të Berlinit, i cili synon të japë një kontribut konkret për stabilitetin në rajon dhe dialogun paqësor.

“Ballkani Perëndimor është fqinji i drejtpërdrejtë i BE-së. Është një pjesë e Evropës ku plagët e luftës nuk janë shëruar ende, dhe Gjermania është shtëpia e një numri të madh të qytetarëve nga ajo zonë.

Është e qartë për mua se vendet e BE-së duhet të kenë një interes në zhvillimin paqësor në Ballkanin Perëndimor. për të mbrojtur praktikisht zhvillimin në atë pjesë të Evropës”, theksoi Merkel.

Tutje, Merkel, theksoi se që prej kohësh është konsideruar e pamundur është përfundimisht e mundur, dhe kjo është shkëmbimi i studentëve të feve dhe etnive të ndryshme.

“Është një kontribut praktik për paqen,” nënvizoi Merkel, duke shtuar se njohja reciproke e diplomave, bashkëpunimi në shkencë, si dhe përparimi në projektet e infrastrukturës, i cili u karakterizua nga hapa që çojnë në forcimin e shkëmbimeve ndërkufitare midis qytetarëve të rajonit dhe tejkalimin e paragjykimeve./meKryeministrin.info/

The post Kancelarja Merkel: Ballkani Perëndimor është fqinji i drejtpërdrejtë i BE-së appeared first on meKryeministrin.info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *