Instituti Slloven: Edi Rama dhe Enver Hoxhaj ndaluan njohjet ndërkombëtare të Kosovës

Lajme

Instituti Ndërkombëtar për Studimet e Lindjes së Mesme dhe Ballkanit (IFIMES) në Ljubjanë, Slloveni, rregullisht analizon zhvillimet në Lindjen e Mesme, Ballkan dhe në botë. IFIMES ka analizuar situatën aktuale politike në Kosovë në kontekstin e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare, të cilat do të zhvillohen më 14 shkurt 2021. Po sjellim pjesët më të rëndësishme dhe interesante të analizës së gjerë të titulluar “Zgjedhjet e Parakohshme 2021 në Kosovë: Fundi i një epokë”.

Zgjedhjet e pesta parlamentare (të parakohshme) në Kosovë, që nga shpallja e pavarësisë në 17 shkurt 2008, do të zhvillohen në 14 shkurt 2021.

Kuvendi i Kosovës ka 120 përfaqësues, me 20 mandate të rezervuara për anëtarët e komuniteteve. Në mënyrë të veçantë, komuniteti serb merr 10 mandate, ndërsa komuniteti boshnjak merr tre, turqit dy, RAE (romë, ashkali dhe egjiptian) katër dhe Goran një mandat.

Zgjedhjet e parakohshme u njoftuan pasi Gjykata Kushtetuese e Kosovës ka vendosur jokushtetuese votën e përfaqësuesit Etem Arifi nga Partia Ashkali, sepse ai ishte dënuar me burg prej 15 muajsh për mashtrim në lidhje me subvencionet, por përsëri mori pjesë në zgjedhje te qeveria e kryesuar nga Kryeministri Avdullah Hoti (LDK) më 3 qershor 2020, e cila u zgjodh me mbështetjen e 61 përfaqësuesit (61/120). Në bazë të vendimit të Gjykatës Kushtetuese, Ushtruesi i Detyrës së Presidentit të Kosovës, Vjosa Osmani shpalli zgjedhjet e parakohshme për 14 shkurt 2021.

I njëjti vendim i Gjykatës Kushtetuese përcakton se personat që ishin dënuar në periudhën e tre viteve të fundit nuk mund të garojnë në zgjedhjet e ardhshme.

Vjosa Osmani ka qenë Ushtruesja e Detyrës së Presidentit të Kosovës që nga 5 nëntori 2020, kur Hashim Thaçi (PDK) dha dorëheqjen nga detyra, pasi Dhomat e Specializuara të Kosovës (KSC-SPO – Dhomat e Specializuara të Kosovës dhe Zyra e Prokurorit të Specializuar) kishin konfirmuar aktakuzën kundër tij për lu.ftë kr.ime dhe kr.ime kundër njerëzimit.

Analistët vlerësojnë se zgjedhjet e ardhshme parlamentare janë shansi i fundit për një përballje me kr.imin dhe korrupsionin, si dhe kr.imet e lu.ftës, pa të cilat nuk mund të ketë rimëkëmbje ekonomike, liberalizim të vizave dhe integrim të Kosovës në trendet moderne ndërkombëtare. Kjo është çështje e përfundimit të një epoke të udhëheqësve të lu.ftës në Kosovë, shumica e të cilëve ishin përfshirë në kr.ime lu.fte, si dhe të përfshirë thellë në kr.ime. Fushata zgjedhore po zhvillohet në kohën e pandemisë Covid-19, kur tubimet janë të kufizuara në një maksimum prej 4 personash, dhe përmbytjet e mëdha në disa pjesë të Kosovës. Kjo është arsyeja pse media, interneti dhe rrjetet sociale, të dominuara nga popullata më e re, do të luajnë një rol të rëndësishëm në fushatën zgjedhore.

Analistët besojnë se, duke pasur parasysh mbledhjet e fundit të partive politike para fillimit të fushatës zgjedhore, vendi është bërë një zonë eksperimentale në të cilën lu.fta për pushtet është pa kompromis. Shumë vende që janë më të qëndrueshme se Kosova nuk kanë mundësi të kenë tre qeveri në një periudhë prej një viti. Situata në Kosovë tashmë është alarmante, sepse në rezervat buxhetore ka vetëm 34 milionë euro. Strukturat politike injorojnë qytetarët dhe komunitetin e biznesit, ndërsa punëtorët po pësojnë dëme të mëdha. Kjo do të reflektojë fuqimisht në aspektet ekonomike dhe sociale, kryesisht psikologjike, sepse qytetarët e Kosovës tashmë kanë humbur shpresën për një të nesërme më të mirë. Remitancat nga diaspora ishin dy herë më të mëdha se paketa e rimëkëmbjes së qeverisë. Vlerësohet se që nga viti 1999 diaspora ka dërguar në Kosovë më shumë se 40 miliardë euro. Vetëm në vitin 2020, remitancat nga diaspora arritën në 800 milion € (1 miliard € më pak për shkak të pandemisë Covid-19). Një pikë shqetësuese është gjithashtu fakti se më shumë se 50% e buxhetit të Kosovës është shpenzuar për paga dhe mëditje. Në krahasim me vendet e tjera, Kosova mori sasinë më të vogël të burimeve nga fondet ndërkombëtare për të lu.ftuar pandeminë Covid-19 dhe rimëkëmbjen ekonomike. Më përgjegjësit për një situatë të tillë janë qeveria e Kosovës dhe Parlamenti.

Kosova është një nga vendet në rajon që ende ka një problem me regjistrin përfundimtar zgjedhor, i cili është i papërpunuar dhe i pabesueshëm, sepse është e palogjikshme që ka më shumë votues sesa qytetarë në Kosovë.

“Trio” politike e Kosovës

Zgjedhjet e parakohshme parlamentare në Kosovë do të dominohen nga tre rivalë kryesorë politikë: Lëvizja Vetëvendosje (LVV) e kryesuar nga Albin Kurti, Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK) e kryesuar nga Isa Mustafa dhe Partia Demokratike e Kosovës (PDK) e kryesuar nga Ushtruesi i Detyrës së Presidentit Enver Hoxhaj. Përveç “Trios së madhe”, Ramush Haradinaj me Aleancën e tij për Ardhmërinë e Kosovës (AAK) gjithashtu përpiqen të imponojnë veten dhe partinë e tij si aktori i katërt kryesor në zgjedhje. Një aktor i ri që ka dalë në skenën politike është Lista e Qytetarëve/Građanska, kryesuar nga Vjosa Osmani, e cila mund të fitojë mbështetjen e një pjese të votuesve të LDK-së. Kjo është arsyeja pse aleanca parazgjedhore dhe fituese midis Albin Kurtit dhe Vjosa Osmanit është forca më e fortë politike, sepse ato përfaqësojnë një cilësi të re, e cila bashkon spektrin më të gjerë politik në Kosovë, dhe shumica e qytetarëve do të jenë në gjendje të lidhen me të. Është interesante që partitë kryesore nuk raportuan asnjë koalicion parazgjedhor në Komisionin Zgjedhor, i cili është gjithashtu një ilustrim i marrëdhënieve të tyre të ndërsjella.

Me vendosjen e taksave 100% në importin e mallrave nga Bosnja dhe Hercegovina dhe Serbia, Haradinaj ka shkelur rëndë Marrëveshjen Ndërkombëtare të Evropës Qendrore të Tregtisë së Lirë (CEFTA) dhe i ka shkaktuar dëme të pariparueshme Kosovës në marrëdhëniet ndërkombëtare dhe një dëm prej 600 milion € , ndërsa dëmi i shkaktuar Serbisë arrin në 400 milion €. Haradinaj është ende nën dyshimin se ai kishte kryer krime lu.fte dhe vepra penale. Ai është gjithashtu një simbol i “forcave të errëta nga e kaluara” për të cilat Kosova nuk ka nevojë, sepse forca të tilla nuk mund t’i sigurojnë Kosovës një të ardhme më të ndritur – siç kanë demonstruar gjatë 20 viteve të fundit në pushtet. Hashim Thaçi ekzaktoi për vete pozicionin presidencial katër vjet më parë, duke besuar se në një mënyrë të tillë ai mund të shmangte ndjekjen penale. Kjo ishte një periudhë e regresionit domethënës dhe përkeqësimit të imazhit ndërkombëtar të Kosovës. Haradinaj gjithashtu u drejtua nga egoizmi i tij dhe ai ka nominuar veten për postin e Presidentit të Kosovës.

Analistët besojnë se mbledhja e re e Parlamentit të Kosovës mund të miratojë modifikimin e dispozitës së Kushtetutës që rregullon që Presidenti i Kosovës zgjidhet në Parlamentin e Kosovës, në mënyrë që në të ardhmen presidenti të zgjidhet drejtpërdrejt në zgjedhjet presidenciale. Në një mënyrë të tillë presidenti i Kosovës do të kishte një legjitimitet më të madh – pasi në një mënyrë të tillë, tregtia ndërmjet palëve, e cila shpesh është në nivelin e një vepre penale, do të eliminohej. Gjegjësisht, një marrëveshje ndërpartiake për atë se kush do të jetë presidenti i ardhshëm i Kosovës u bë disa muaj apo edhe vite më parë. Një praktikë e tillë përfshin elemente të një vepre penale dhe nuk ka asgjë të përbashkët me demokracinë dhe procesin demokratik të zgjedhjeve.

Hoxhaj dhe Rama ndaluan njohjet ndërkombëtare të Kosovës

Enver Hoxhaj (PDK) deklaroi në fund të dhjetorit 2020 në Tiranë: “Ne gjithashtu do të kemi propozime konkrete për integrimin e ekonomive të Kosovës dhe Shqipërisë.” Hoxhaj padyshim që nuk e kupton ekonominë dhe dukshëm i mungon vizioni, sepse Kosova duhet të integrohet në trendet moderne ekonomike evropiane dhe globale, jo në tendencat shqiptare.

Kosova nuk e ka shfrytëzuar momentin e favorshëm për njohjen e saj. Serbia u angazhua në mënyrë aktive në ndalimin e njohjeve të reja ndërkombëtare të Kosovës dhe tërheqjen e disa njohjeve ekzistuese. Në fakt, ishte pjesërisht i suksesshëm në atë aspekt. Partnerët e atëhershëm të koalicionit, Lidhja Demokratike e Kosovës (LDK) e kryesuar nga Kryeministri Isa Mustafa dhe Partia Demokratike e Kosovës (PDK) e kryesuar nga Kadri Veseli e sollën Kosovën në një situatë të vështirë – në të gjitha segmentet dhe veçanërisht në lidhje me njohjet ndërkombëtare. Rivalitetet e tyre të ndërsjella shkuan aq larg sa Ministri i atëhershëm i Punëve të Jashtme të Kosovës Enver Hoxhaj (PDK) bllokoi aktivitetet për njohjen e mëtejshme ndërkombëtare të Kosovës, në mënyrë që ndonjë sukses i mundshëm të mos mund t’i atribuohej Kryeministrit të atëhershëm të Kosovës Isa Mustafa dhe LDK-së .

Me retorikën rreth aneksimit të Kosovës në Shqipëri, Kryeministri shqiptar Edi Rama (PS) dekurajoi shtetet që kishin për qëllim të njohin Kosovën – dhe ata përfundimisht hoqën dorë nga synimet e tyre për të njohur Kosovën. Kjo i krijoi dëm të pariparueshëm Kosovës.

“Lista Srpska” e shënjestruar nga partitë shqiptare dhe opozita serbe

Analistët besojnë se zgjedhjet e parakohshme parlamentare në Kosovë do të shënohen nga një përplasje e re midis një pjese të opozitës serbe dhe partive politike shqiptare, përfshirë Listën Serbe (SL – Srpska lista), e cila mbështetet nga Presidenti i Serbisë Aleksandër Vuçiç ( SNS). Në fakt, përmes Listës Serbe (SL), e cila është favorit i komunitetit Serb të Kosovës në zgjedhje, ata do të përpiqen të “rregullojnë llogaritë” me Presidentin Serb Aleksandar Vuçiç. Si rezultat, në Kosovë, në fazën e fundit të fushatës zgjedhore, tensionet kundër Listës Serbe do të rriten ndjeshëm – duke mos përjashtuar mundësinë e përdorimit të dhu.nës. Është e një rëndësie të jashtëzakonshme të finalizohet dialogu midis Beogradit zyrtar dhe Prishtinës me nënshkrimin e një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme, për të “hequr” kufijtë në rajon dhe për të hequr pengesat, dhe në një mënyrë të tillë të fillojë një bashkëpunim i ndërsjellë intensiv, i cili do të përbënte sjellja e vërtetë evropiane. Në fakt, iniciativa rajonale “Mini Schengen” ka për qëllim përmbushjen e këtyre qëllimeve. Kjo konfirmohet edhe nga fakti se gjatë vitit të kaluar Serbia tërhoqi 60% të të gjitha investimeve të huaja direkte në rajon, ndërsa përqindja e investimeve të tilla në Kosovë është e papërfillshme.

Kush është kundër vaksinave të “Vuçiç” në Kosovë?

Autoritetet e Kosovës nuk i janë përgjigjur në mënyrë adekuate pandemisë Covid-19. Qytetarët e Kosovës janë të shqetësuar, pasi vazhdimisht dëgjojnë se vaksinat ende nuk janë prokuruar për Kosovën, as nuk janë porositur, si dhe se është në pranverë të vitit 2021 që ata mund të presin ardhjen e një sasie të vogël të vaksinave, të cilat do të bëhen të ofruara si pjesë e ndihmës ndërkombëtare.

U njoftua se vaksinimi i një pjese më të madhe të popullsisë do të ndodhë vjeshtën e ardhshme ose në vitin 2022. Si media e Kosovës dhe ajo ndërkombëtare raportojnë për situatën dramatike në sistemin e kujdesit shëndetësor të Kosovës.

Serbia ishte vendi i parë në rajon dhe i dyti në Evropë që prokuroi një kontigjent vaksinash nga kompania amerikane Pfizer. Në Serbi vaksinimi i popullsisë filloi më 24 dhjetor 2020. Institucionet shëndetësore serbe presin ardhjen e sasive të konsiderueshme të vaksinave të prodhuesve të tjerë, përfshirë ato ruse dhe kineze, në janar 2021. Ministri serb i Shëndetësisë Zlatibor Lonçar deklaroi se ai ishte udhëzuar nga Presidenti serb Vuçiç se nuk duhet të ketë ndonjë ndarje të njerëzve mbi baza etnike, fetare ose ndonjë bazë tjetër, sepse vaksinat e dërguara në Kosovë ishin të destinuara për të gjithë ata që kanë nevojë për to. Pasi u dorëzuan vaksinat, të cilat u quajtën vaksinat “Vuçiç”, autoritetet e Kosovës protestuan. Kjo gjeneroi zhgënjim tek qytetarët e Kosovës, sepse ata kanë shumë nevojë për vaksinat. Vaksinat e dërguara nga Serbia janë të destinuara për qytetarët e Kosovës, pavarësisht nga përkatësia e tyre etnike, prandaj qytetarët nuk e kuptojnë kush është kundër vaksinave “Vuçiç”? Në situatën e vështirë aktuale në sektorin e kujdesit shëndetësor çdo njerëzim dhe njerëzim është i paçmuar. Ekziston një mundësi e arsyeshme që neglizhenca e qeverisë së Kosovës dhe dështimi i saj për të ndërmarrë masat e duhura në përgjigje të pandemisë Covid-19, si dhe prokurimit të vonuar të vaksinave, mund të rezultojë në 5,000 viktima të tjera.

Kurti nuk ka asnjë pengesë për tu bërë përfaqësues apo kryeministër

Vendimi i Gjykatës Kushtetuese të Kosovës që vendos që qeveria e Kosovës e kryesuar nga Avdullah Hoti është jokushtetuese përcakton gjithashtu që personat të cilët në tre vitet e fundit kishin marrë një dënim përfundimtar nuk mund të garojnë në zgjedhje. Një vendim i tillë lidhet kryesisht me Albin Kurtin dhe LVV-në e tij.

Neni 3 i Kodit parashikon që ligji në fuqi në kohën kur është kryer një vepër penale të zbatohet ndaj kryesit.

Situata do të ishte krejtësisht e ndryshme nëse vepra do të ishte kryer pas vitit 2019, pra pas Kodit të ri Nr. 06 / L-074 kishte hyrë në fuqi. Në përputhje me nenin 93/2, të Kodit të lartpërmendur, pasojat ligjore të dënimit nuk mund të krijohen kur kryesit i shqiptohet gjobë ose paralajmërim gjyqësor.

Analistët besojnë se është një paradoks që ata që kishin votuar në favor të Qeverisë ilegale të Kosovës, siç u konfirmua nga vendimi përkatës i Gjykatës Kushtetuese, tani po përpiqen të kontestojnë të drejtën demokratike të Kurtit për të qenë një kandidat për Parlamentin e Kosovës dhe pozicionin e Kryeministrit të Kosovës, përkundër faktit se nuk ka pengesa ligjore për të që të marrë pjesë në zgjedhje. Në fakt, ata që kishin caktuar një qeveri të paligjshme dhe që nuk kanë besueshmëri, në ditët e sotme argumentojnë se Kurti nuk mund të kandidojë në zgjedhje sepse një dënim me kusht – i cili tashmë ka skaduar – ishte lëshuar kundër tij. Komisioni Zgjedhor i Kosovës është ende nën ndikimin e Hashim Thaçit dhe PDK-së dhe, prandaj, duhet t’i kushtohet vëmendje e veçantë.

Respektimi i detyrimeve ndërkombëtare dhe marrëveshjeve të nënshkruara

The post Instituti Slloven: Edi Rama dhe Enver Hoxhaj ndaluan njohjet ndërkombëtare të Kosovës appeared first on meKryeministrin.info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code